Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hasičův rok v Chotčinách

2. 5. 2014

V roce 2013 byly naší hlavní náplní soutěže v požárním sportu, kterých jsme stihli objet celkem osm. Krom nich nám zbyl čas i na uspořádání 2. ročníku novoročního turnaje „O pohár starosty SDH“ ve stolním tenise, brigádu pro Obec Dolní Hořice spočívající v sázení stromků v lese nad Mašovicemi a již tradiční léty prověřenou spolupráci s Motosportem Chýnov, která spočívá v pomoci s pořadatelskou službou Motosportem pořádaných závodech. V loňském roce to byly závody v motoskijöringu v Želči (M ČR) a Chotčinách (volný závod) a slavný chýnovský Strmý vrch.

A teď už k soutěžím v požárním sportu. První byla okrsková soutěž v Dolních Hořicích, kam jsme vyslali bojovat o příčky jak jinak než nejvyšší 3 družstva a mimo soutěž se předvedly i naše děti. Ve velmi nepříznivém počasí jsme vybojovali 2. (kat. MUŽI II), 5. (M I) a 7.místo (Ž). Poté následovala pohárová soutěž v Rybově Lhotě (2.místo děti, 5.místo muži). Vrcholem sezony měla být jako vloni a předloni noční soutěž THL v Tučapech. Bohužel se nám nepodařilo navázat na minulé úspěchy a naše mužské družstvo skončilo páté v kategorii PS12 bez úprav (celkově 43.). Ale bez pohárů jsme přesto neodjížděli, neboť ve stejné kategorii skončily naše ženy na prvním (!) místě (celkově 12.) a výkon mužů byl oceněn titulem a pohárem „Tučapský šnek“, což je prestižní ocenění pro nejpomalejší dokončený útok. Že jde o pohár, naplněný spíše hořkostí, dokládala i k poháru přiložená láhev fernetu.

Hořkost jsme spláchli hned na další soutěži, kterou byl srandamač uspořádaný hasiči ze sousedních Hořic. Nešlo o tradičně pojatý požární útok, protože ve hře se objevil rybník Kalčák, pramice bez vesel a bariéra s oknem. S nástrahami trati jsme si poradili na výbornou a obsadili dvakrát 2.místo (muži i ženy) a 1.místo (děti).

Na vítězné vlně jsme se vezli i na další soutěži konané v Malšicích. Zde jsme absolvovali celkem pět útoků, ke kterým jsme použili veškerou naší techniku. Třikrát se představili muži (1.místo v kat. PS8, 8.místo v kat. PS12 a 10.místo v kat. upravené) a dvakrát ženy (2.místo PS8 a 2.místo PS12). Formu si ženské družstvo rozhodně nepodrželo do dalšího klání v Želči, kde jejich pokus skončil nepopulárním N. Reputaci si ženy napravily o čtrnáct dnů později v Ústrašicích, kde obsadili 1.místo v kat. PS12 (celkově místo třetí), muži získali 3.místo v kat. PS12 (celkově 13.) a děti skončili na místě druhém.

Naší poslední soutěží byl memoriál v Zárybničné Lhotě, kde je požární útok ozvláštněn sáním z potoka. Tato soutěž se nám povedla nad očekávání dobře. V početné konkurenci muži vyválčili pěkné, ale nepopulární 4.místo, ženy skončili na bronzovém stupínku. Velkou pochvalu si zaslouží dětské družstvo, které bojovalo v mužské kategorii a dokončilo svůj útok v čase, který jim přinesl parádní 12.místo.

To byl loňský rok u chotčinských hasičů. V tom letošním chceme nadále pokračovat ve spolupráci s Obcí Dolní Hořice, uspořádat jednu možná i více akcí pro obyvatele naší obce a úspěšně ji reprezentovat na soutěžích v požárním sportu.

Více informací o naší činnosti a fotky a videa z jednotlivých akcí jsou ke zhlédnutí na webových stránkách www.sdhchotciny.estranky.cz

 

Za SDH Chotčiny

Honza Černý