Jdi na obsah Jdi na menu
 


Okrsková soutěž Kloužovice 19.5.2018 - jak to bylo

13. 6. 2018

            Každý rok zahajujeme naši sportovní hasičskou sezonu okrskovou soutěží v požárním sportu. Ani letošek nebyl výjimkou. A stejně jako každý rok jsme před okrskem pilně trénovali, což znamená, že jsme zkusili tři útoky týden před soutěží. Pak jsme usoudili, že jsme to od loňska nezapomněli a můžeme tedy s klidem vyrazit do Kloužovic, které se pro tento rok stali pořadatelem základního kola soutěže v požárním sportu pro okrsky Dolní Hořice, Chýnov a Radenín.

            Na soutěž jsme vyrazili s jedním družstvem mužů, letos poprvé v kategorii MUŽI II., tedy s pěti závodníky s věkem nad 35 let a dvěma mladšími. Ano je to tak. Musíme si přiznat, že už nejsme žádní mladíci a rychlost musíme nahrazovat bohatými zkušenostmi. Bohužel do stejné kategorie se postupně propracovávají nebo už v ní jsou i družstva okolních sborů, takže konkurence rozhodně není malá.

            V sobotu 19.5. jsme do Kloužovic dorazili v tomto složení:

Koš – Honza Černý, 35 let; Nabírání – Fanda Makovec, 46 let; Stroj – Libor Rytíř, 37 let; Béčka – Dan Balog, 39 let; Rozdělovač – Pavel Hladík, 21 let; Pravý proud – Milan Makovec, 44 let; Levý proud – Matěj Kunče, 26 let (zapůjčen z SDH Chýnov)

            Dráhy byly postaveny na louce za Kloužovicemi u silnice na Dobronice proti areálu zemědělského družstva. Kdo to tam zná, ví, že je to tam není rovina. Obě disciplíny jak běh na 100 m s překážkami tak požární útok se běželi do kopce. Ale co, je to přeci pro všechny stejné.

            Jako první jsme absolvovali „stovky“. Na trať s nízkou překážkou i kladinou postupně vyběhli Dan, Milan a nakonec i Fanda. Všichni tři dokončili svůj běh bez problémů a jejich pokusy byly rozhodčími označeny jako platné, takže čtvrtého závodníka nebylo nutné nasazovat. Stejně žádný nebyl – Pavel je moc mladý, Matěj byl půjčen a stejně je moc mladý a konečně já ani Libor bychom zcela určitě nezaběhli nějaký rozumný čas. Součet tedy činil 82,00 s.

            Druhou disciplínou byl požární útok, letos pro naši kategorii netradičně na 2B. Pro útoky pořadatelé připravili dvě dráhy. Jednu na 3B (muži I) a druhou na 2B (muži II a ženy). Na kratší dráze jsme šli na řadu jako třináctí, čemuž odpovídal její stav zejména kolem základny. Příprava na pokus proběhla v pořádku, stejně jako start. Pokud si pamatuju, nikdo si po útoku nestěžoval, že by měl na základně nějaký problém. Vypadalo to zkrátka na pěkně rozběhnutý pokus. To se ale bohužel změnilo. Milanovi na pravém proudu se v okamžiku, kdy se k němu dostala voda, rozpojila již spojená proudnice a bylo po nadějích na dobrý čas. Na vzniklou situaci rychle zareagoval Pavel na rozdělovači, když zavřel pravý proud. Milan proudnici znovu nasadil a po opětovném puštění vody se mu podařilo pravý terč sestříknout. Výsledný čas byl 38,00 s. Bohužel pokusy nebyly měřeny elektronickou časomírou ale pouze stopkami. Nemáme tedy přehled, jaké byly mezičasy ani jaký byl sestřik nalevo.

            Soutěž jsme tedy ukončili s celkovým součtem 120,00 s, což nám stačilo pouze na celkové 7. místo v kategorii MUŽI II. Toto umístění nelze považovat za úspěch. Myslím, že na páté místo SDH Pořín, který zapakoval své „hasičské Nagano“ z Chýnova,jsme v pohodě měli.

            Bezprostředně po vyhlášení výsledků jsme byli nuceni odjet zpátky do Chotčin, protože na stejný den připadlo stavění máje, tedy akce, kterou nejde vynechat.

 

            Ještě několik postřehů:

  1. Před soutěží by některým soutěžním družstvům neškodilo podívat se do pravidel na vzdálenosti základny a kádě. A pokud to nevědí závodníci, měli by to vědět rozhodčí. Pak by se nemuselo hýbat základnou tam a zpátky.
  2. Hlavně v klidu. Není třeba se nechat vytočit kdejakou prkotinou, nadávat a poštvat proti sobě některá soutěžní družstva
  3. Nicméně i okrsková soutěž se řídí pravidly požárního sportu a ta by se měla dodržovat a platí pro všechny zúčastněné.
  4. Bez tréninku to nepůjde!!!

 

            Honza Černý

 

img_7738.jpg