Jdi na obsah Jdi na menu
 


Okrsková soutěž Radenín - 28.5.2016

1. 6. 2016

Stejně jako v minulých letech byla i letos naší první soutěží v požárním sportu soutěž okrsková. Tu letos pořádali hasiči z Radenína, v čele s naším kamarádem a příležitostným náhradníkem Jardou Drahotou alias Blekym. Radenínští soutěž připravili perfektně – dvě dráhy pro běh na 100 metrů s překážkami, dvě dráhy pro útoky, dětská družstva si svou soutěž odbyla už před zahájením soutěže nás odrostlejších, guláš, pivo Kozel – co víc si přát! Jen to čekání na vyhlášení mohlo být trochu kratší. Celé odpoledne nám hasičům z Chotčin posloužilo jako inspirace na příští rok, kdy se okrsková soutěž bude opět po deseti letech konat u nás. Spoustou věcí se můžeme inspirovat, něco se musíme pokusit udělat lépe. Uvidíme za rok.

Do boje o nehynoucí slávu a obdiv jsme v Radeníně vyrukovali se dvěma družstvy – muži I a ženy. Obvykle mívají přednost ženy, ale na okrskových soutěžích i přes protesty vždy začínají muži (vida námět k přemýšlení pro příští rok J) a tak jimi začnu i já.

V kategorii muži I soutěžilo celkem 11 družstev. Jako první jsme nastoupili na start stovky s překážkami. První běžel Filip, který byl bohužel s dobrým časem diskvalifikován pro nezapojenou proudnici – byl prostě příliš rychlý. Z toho vyplývá, že zbylá trojice už musela doběhnout, abychom měli započtený nějaký čas. Pavel, Dan i Petr to zvládli a výsledný součet byl 78:61s. Po stovkách, vlastně ještě při jejich dokončováni, jsme byli povoláni na start útoku. Rychle jsme se tedy přesunuli k základně a díky té rychlosti ani nebyl čas na předstartovní nervozitu. A možná, že k ní byl i důvod. Kvůli zdravotní indispozici nemohl na spoji savic nastoupit Fanda Makovec, a tak jsme museli vymyslet náhradní řešení. Po velmi krátkém rozmýšlení jsme dospěli k jedinému možnému řešení – na spoj půjde Pavel! Složení družstva bylo tedy následující: koš - nervóznější než obvykle Honza Černý, spoj - novic po jednom krátkém, ale intenzivním tréninku, překvapivě jistý Pavel Hladík, na stroji věčně nespokojená stálice Libor Rytíř, na béčkách dříč Dan Balog, rozdělovač - rutinér Petr Hladík a na proudech zkušenost v podobě Milana Makovce a dravé mládí Filip Hojsák. V této sestavě jsme dosáhli času 28:93s. S dvanáctkou, na široké hadice, s prostřiky na proudech - nakonec  4.čas mezi muži a to všichni před námi mají podstatně silnější stroje. Za mě spokojenost! V konečném součtu nám to stačilo na pěkné 7. místo s nevelkou ztrátou na místo páté. Oproti loňsku jsme si polepšili o pět míst.

A teď k tomu hezčímu, co reprezentuje Chotčiny na hasičských hřištích. Ano, chotčinské ženy a dívky. A vlastně nejen chotčinské. Stejně jako v minulosti i letos jsme pokračovali v pěkné tradici draftování posil z okolních vesnic. Jde většinou o odpadlíky, vyděděnce, které domovská obec zavrhuje a myslí si, že nejsou hodni bojovat pod jejich jménem. A právě takové lidi my hledáme. A vždy se ukáže, že jsou vlastně fajn a běhání s hadicemi na louce je baví. Domovskou obec to poté možná trochu štve, ale co - měli šanci, kterou promarnili. Teď už jsou naši! Co peklo (Chotčiny) schvátí, to už nenavrátí!

V duchu tohoto chotčinského obyčeje se letos v družstvu žen objevila posila z Turovce Lenka Kořenská. Naskočila za Hanku, kterou čeká radostná událost … J, na pozici béčkařky a musela pod tlakem okolností nastoupit i na stovku s překážkami. Tou okolností byla neúčast Anety, která si jak jinak než při požárním útoku poranila šlachy na ruce a do Radenína nás přijela podpořit se sádrou na ruce. Její místo na rozdělovači obsadila Lucka Chamrová z SDH Dolní Hořice, za což ji děkujeme.

Na start stovek se postavila čtveřice ve složení: Lucka Rytířová, Monika Makovcová, Lenka Kořenská a Nicola Bednářová. Když jsme byli den před soutěží v Radeníně z holkama zkoušet dráhu a Lence ukázat, jak se vlastně stovka běhá, měl jsem z výkonů některých (nebudu jmenovat - viď Moni a Lucko) trochu smíšené pocity. Ale v sobotu – to byla jiná jízda. Monika i Lucka zaběhli podstatně lepší časy než v tréninku. Lenka se rozběhla ke své první soutěžní stovce velmi pěkně, ale bohužel její snažení přibrzdila překážka, o kterou zakopla, následoval pád, poté bleskové postavení na nohy a dokončení v čase kolem 28s – pěkný výkon. Jako poslední běžela Nicola, která byla tradičně z našich nejrychlejší. Celkový součet  76:83s. Pěkný výchozí čas před útokem. Na ten vyrazila chotčinská děvčata v sestavě: koš Lenka Černá, spoj Nicola Bednářová, stroj Renča Balogová, béčka Lenka Kořenská, rozdělovač hostující Lucka Chamrová a na proudech Lucka Rytířová s Monikou Makovcovou. Po pěkném startu, trochu boji Niky s drakem (co to bylo Leni??), perfektní práci béčkařky a všech ostatních se časomíra zastavila na čase 26:42s. To představuje třetí nej čas na útoku, kdy oba lepší časy zaběhly holky s dvoulitrovými stroji. Celkový součet časů holky vynesl na krásné 2. místo z celkem devíti týmů se ztrátou jen 6s na první Kozmice. Holky tedy obhájily své postavení z loňského roku z Turovce – na rozdíl od někoho J.

Okrsková soutěž se tedy vydařila. Se svými výkony můžeme být spokojeni a snad to bude předzvěst další pěkné sezóny SDH Chotčiny.

A příště? U NÁS!!

Za SDH Chotčiny

Honza Černý