Jdi na obsah Jdi na menu
 


„O POHÁR STAROSTY OBCE“ 

Želeč, 18. a 19. srpna 2012

Sobotní žně, nedělní zklamání. Tak by se dal charakterizovat želečský víkend. V sobotu bojovala o co nejlepší umístění družstva mužů a žen, v neděli prošli prvním ostrým testem naši mladí hasiči. Cílem víkendu bezesporu bylo napravit dojem z Hořic. Nic jsme nenechali náhodě. Měli jsme natrénováno a technika (neposlušné půlspojky na béčkách) byla díky pomoci kamarádů z HZS Tábor opět stoprocentní. Profesionálové ukázali, že jsou ochotni pomáhat nám dobrovolným hasičům a převázali nám hadice během několika málo dní. Děkujeme!
Sobota začala řešením menšího logistického problému. Nemajíc hasičské auto, musíme improvizovat. To znamenalo, konkrétně pro tuto soutěž, zapůjčit si dodávku, která pobrala veškerý materiál (tzn. mašinu s vozíkem, hadice – 3xB75 a 4xC52, savice, koš, rozdělovač, proudnice, helmy, podložku, mazání a nějaké drobnosti) a k tomu ještě 6 kusů hasičů. A zbylé kusy (konkrétně jich zbývalo ještě 8) a nově vzniklý fanclub včetně transparentu se musel poskládat do osobních aut lidí, kteří se dokážou obětovat pro ostatní a celé odpoledne v parném dnu sušit hubu (rozuměj: nemohou si dát ani pivo!). Nakonec jsme se bez větších problému do aut poskládali a vyrazili vstříc novým zážitkům.
V Želči nás čekalo opravdu horké počasí. A i když to ze začátku moc nevypadalo, nakonec i slušná řádka soupeřů. Pod stanem a pergolou byl naštěstí stín, ke stánku s chlazenými nápoji, klobásami a masem blízko, takže jsme v pohodičce čekali na náš start a samozřejmě jsme pokukovali po potenciálních soupeřích. V naší kategorii PS12 se nakonec sešlo 7 družstev, holky ve stejné kategorii bojovaly proti dvěma týmům.
Na start jsme se postavili jako desátí. Příprava základny proběhla bez problému, jen Libor opět nepotěšil pana rozhodčího Šustra, když během ní nastartoval mašinu. Ale to byl jediný problém. Po startovním výstřelu jsme se vrhli do boje o co nejlepší čas za vydatné podpory našeho fanclubu. „Černej zadek“, jak mě, sebe a Libora označil Fery, podal solidní výkon, jehož vyjádřením je koš za 5,2s a voda z mašiny za 9,8s. Výborně běželi i kluci vpředu. Dan tradičně vyburcovaný Feryho výkřikem „VODAAA“ ve chvíli, kdy jde z kádě, běžel jako o život. Rychle běžel i Petr. Možná až moc rychle. Nechal bohužel rozdělovač za sebou, lépe řečeno vytrhnul se mu z ruky a oba spadli na zem. Na to zareagoval Libor tím, že ubral plyn. To samozřejmě zpomalil vodu. Petr byl rychle zpátky na svém místě, Libor dal opět plný plyn a kluci na proudech neměli problém srazit terče. Konečný čas 27, 72s znamenal v tu chvíli první místo. Po nás šla ještě 4 družstva kategorii PS12. Nakonec nás překonala pouze domácí Želeč a my mohli začít oslavovat skvělé druhé místo! Otázkou je, co by s časem udělalo, kdyby Libor neubral plyn. Podle jeho vlastních slov už to nikdy neudělá, i kdyby je to tam vpředu mělo zabít.
My měli svůj výkon za sebou, nervozitě však konec nebyl. Na pokus se připravovaly holky. Připadaly mi poněkud nervóznější než posledně v Hořicích, ale po kulturní vložce „chyť si svého chotčinského hasiče, servi z něj montérky, oblékni si je a honem na start“ z nich obavy spadly a byly připraveny na svůj pokus. Já osobně jsem k základně při jejich přípravě a následném pokusu nešel, ale kluci jim pomohli a holky už jsou z tréninků dobře vytrénované a vše zvládly bez problémů. Start a ani základnu jsem neviděl – jsem pokaždé tak nervózní, že se na to nemůžu dívat. Ostatní nervozitou netrpí a tak fanclub ostatní doplněný o ostatní kluky a hlavně o Dana v nezapomenutelném tričku s nápisem hovořícím za vše a omlouvajícím všechny jeho činy byl opět hodně slyšet. Myslím, že neudělaly nic špatně, ale jejich výkon stačil pouze na třetí místo s časem 27, 13s. Holky si trochu stěžovaly, že mašina netlačí. Výtlak opravdu není nejlepší, ale co čekat od sériové PS12. Můžu však slíbit, že se na to v zimě podíváme a pokusíme se s tím něco udělat.
Po převzetí pohárů a diplomů jsme vyrazili na cestu k domovu, kterou jsme zakončili čestným kolečkem po Chotčinách doprovázeným hlasitým troubením. Večer jsme samozřejmě vše probrali a rozebrali v klubovně na půllitrem velkopopovického piva a poháry naplněnými různými lihovinami.
V neděli nás čekala ještě dětská soutěž, o které napíšu něco zase příště.
 
Honza Černý
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:-D

(Lenka Č., 28. 8. 2012 14:25)

...kulturní vložka byla opravdu povedená :-D